+46 (0)40 93 57 55
  • Gratis materialprover
  • Måttanpassning efter behov
  • Egenutvecklade komponenter

Er du nysgerrig efter, hvordan en rullegardin er konstrueret? Har du brug for råd om, hvordan du måler før din ordre? Vil du have lidt mere information, når det kommer til forskellige rullegardinsstoffer? Her har vi samlet alle oplysninger om rullegardiner. Vi har arbejdet med rullegardiner og deres konstruktion siden 1955, så vi ved det meste. Spørg gerne, hvis du vil vide mere!

MONTERING I NICHE ELLER UDEN PÅ VINDUESÅBNINGEN?

Det første du skal tage stilling til er, om du skal montere dit rullegardin i en niche med faste mål eller uden på vinduesåbningen - direkte på væggen / træværket.

Mål på de forskellige bredde-muligheder; stofbredde og den totale bredde med beslag.

rg_matt_dk

STOFBREDDE / TOTAL BREDDE
Forskellen mellem stofbredden og total bredde inklusive beslag er 5 cm for rullegardiner med kæde, 4 cm for  elektriske rullegardiner og 3,5 cm for fjederrullegardiner.

Vælger du at montere på væggen uden for vinduesåbningen, ser det bedst ud, hvis stoffet overlapper med ca. 5 cm på hver side. Stofbredde + ca. 10 cm. Ved denne monteringsmåde er det oftest IKKE nødvendigt at måltilpasse dit rullegardin. Du kan vælge den nærmeste standardstørrelse. 

Vær sikker på at måle den højde, hvorfra du ønsker at placere dit rullegardin, så rullegardinets højde dækker vinduets åbning. Der skal altid være mindst en "omdrejning" tilbage på rullen, når rullegardinet er trukket ud, ellers er der risko for, at stoffet slipper røret.

Vælger du at montere i nichen,anbefaler vi, at du trækker forskellige mål fra nichens samlede breddemål, afhængig af rullegardintypen:

-5,5 cm til rullegardin med kæde

-4,5 cm til rullegardiner med motor

-4,0 cm til rullegardin med fjeder

Da får du et lille spillerum på 0,5 cm. Det er nødvendigt, for at rullegardinet skal fungere korrekt og ikke "klemme" mellem beslagene. 

Mål på det punkt, hvor du skal montere beslagene, ikke nere på vinduesrammen. Når du har fundet stofbredden, kan du vælge en standarstørelse, eller om nødvendigt bestille tillpasning af dit rullegardin.

 

AT BESTILLE MÅLTILPASSEDE STOFBREDDER

Ønsker du at tilpasse stoffets bredde, skal du altid bestille en standardstørrelse over det aktuelle mål samt en måltilpasningsservice per rullegardin. Det er stoffebreden du skall opgi. Vores måltilpasningsservice koster 85,00 DKK. Du finder servicen under de forskellige bredde muligheder. Klik af i den lille boks, og angiv den stofbredde, du ønsker, med højst én decimal. Du vil så se en beregning, der viser total bredde.

 

BESLAGENES MÅL

De medfølgende standardbeslag har en afstand på 40 mm fra væg/loft til centrum af rullegardinet. Beslagene kan anvendes til såvel væg- som loftmontering

rullgardin_beslag

Skruehullerne er ovale i rullegardinets længderetning for at forenkle monteringen. Skruerne sættes i en afstand af stofbredden + 1 til 2 cm fra hinanden. Skruer til montering i træramme er inkluderet. Skal du montere i andre materialer, må du konsultere dit lokale byggemarked.

Standardbeslag = 40 mm

40fot(1)

Ovenfor kan du se standardbeslagens mål. Forvent at beslaget plus rullegardinet bliver 7 cm i dybden.

Hvis du ønsker dit rullegardin tættere på væggen, kan du montere 40 mm beslagene op mod loftet, og dermed komme tættere på væggen. Hvis du ikke har mulighed for at montere beslagene opad, kan du tilkøbe 30 mm beslag.

Beslag, du kan bestille under 'Tilbehør':

30 mm beslag

30fot

30 mm beslag passer ikke til alle rullegardiner. Kontakt os før bestilling.

60 mm beslag

60fot

DIAMETER PÅ RULLEGARDINET

Diameteren på rullegardinet varierer afhængigt af stoffets tykkelse og rullegardinets bredde. Brede rullegardiner monteres på kraftigere rør. Diameteren i oprullet tilstand kan variere fra 30 mm til 60 mm. Det betyder, at rullegardinet skal placeres mellem 60 mm og 70 mm fra monteringsoverfladen.

Hvis dit rullegardin er monteret på et 36 mm rør, er kædemekanismen større end beslaget, se billedet.

36_mekanism

Du må regne med ca. 6-7 cm i dybden.

 

MONTERING

Beslag og skruer til montering medfølger. Beslagene kan anvendes til såvel væg- som loftmontering.

att_montera500x408

Sørg for at sætte beslagene i passende afstand. Skruehullerne er ovale i rullegardinets længderetning, så du nemt kan justere.

att_montera500x90

En for tæt montering kan medføre, at rullegardinet klemmer mellem beslagene og derfor fungerer dårligt. For stor afstand kan medføre, at rullegardinet falder ned.

att_montera_a500x324

Dit rullegardin har enten en "rund tap" på den ene ende eller en "firkant", hvis dit ophæng er lavet med en ekstra fjeder.

att_montera_b500x324

Det er vigtigt, at rullegardinet monteres i beslagclipsen med kuglekædens "firkant" ståendet lodret. Ellers sidder kuglekæden ikke på plads, og du får problemer med at trække rullegardinet op og ned.

Sørg for at montere rullegardinet, så du kan åbne vinduet, når rullegardinet er trukket op. Hvis du ønsker at have vinduet åbent, selv når rullegardinet er trukket ned, så er det vigtigt at montere det et stykke fra vinduesruden.

Jo tættere du monterer rullegardinet på vinuesruden, desto mindre lys kan trænge forbi i siderne. Det er at foretrække, hvis du har valgt et mørklæggende stof.

Monteringsvejledning følger med rullegardinet ved leveringen. Har du brug for en ny, kan den udskrives her: Monteringsvejledning.pdf

Sætter du 2 rullegardiner tæt ved siden af hinanden, så bliver mellemrummet 5 cm mellem stofferne.

glipa_5cm